22 juli 2011

Blijde gebeurtenissen in Breda en in Wa......

Op 20 Juli 2011 heeft onze zoon Jaap samen met zijn Caat een zoon gekregen, die zij de mooie naam Floris hebben gegeven. We moeten nog even wachten voordat we hem kunnen vasthouden. Maar de moderne middelen bieden ons volop mogelijkheden om te genieten van het geluk van het nieuwe gezinnetje. Wij zijn trots en dankbaar.
Op de dag van Floris' geboorte waren we uitgenodigd voor een naamgevingsceremonie van de zoon van een - islamitische- collega, die een week geleden is geboren. Het was bijzonder om te ervaren hoe verschillend een gebeurtenis als een geboorte wordt beleefd en gevierd.
Tijdens de zwangerschap wordt er eigenlijk niet over gepraat. Pas een maand geleden kregen we te horen dat er binnenkort een kindje geboren zou worden. Het is niet gebruikelijk te vragen naar de uitgerekende datum. Gelukkig is het in Ghana nu zo, dat alle vrouwen gratis kunnen bevallen in het ziekenhuis. Maar desondanks is de sterfte van vrouwen en kinderen tijdens de zwangerschap en bevalling nog hoog. De bevalling is niet het belangrijkste moment, maar de naamgevingsceremonie, die wordt geleid door de senior brother van de vader. Hij bepaalt ook de naam. Er zijn allemaal belangrijke mensen aanwezig: de chief van de community, religieuze leiders, mensen uit de buurt, vrienden en collega's van de vader en Bas en Jeannine. Alle aanwezige clans worden genoemd en ook wij werden genoemd als vertegenwoordigers van de blanken!! Allemaal mannen en één vrouw (Jeannine). De moeder was er niet bij, de vrouwen bereidden thuis het eten. De schoolgaande kinderen uit het gezin waren gewoon naar school.
Het kindje werd gewassen en geschoren (haartjes op zijn hoofd), helemaal onder het sop, stevig afgedroogd, niet te flauw, in de lucht gegooid door een oudere vrouw en de senior brother.
Er werd gebeden en gezongen tijdens de ceremonie, maar men deed ook veel symbolische handelingen met snoepjes en munten geven aan belangrijke mensen. Er werden veel goede wensen uitgesproken. Het jongetje heet Baktampa ( een symbolische naam: chief van de buurt) en de andere naam is Maensui (of zoiets). We mochten veel foto's nemen omdat onze collega blij was met de foto's.
De moeder zag er prachtig uit, het andere zoontje dat erg bang was voor Bas hebben we proberen te sussen met een bellenblaas. Een hele ervaring. We kregen nog wat vlees mee naar huis. Prachtig dat deze blijde gebeurtenissen zo mooi samenvielen!

6 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd opa en oma !
    Clemens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leila van Pruijssen26 juli 2011 om 18:27

    Hallo Bas en Jeannine of uh... opa en oma! Ik zal ook eens iets van me laten horen. Ten eerste PROFICIAT! met jullie eerste kleinkind. Fijn dat jullie hem binnenkort kunnen zien. En wat zullen jullie genieten hier in Nederland. Niet alleen van dat kleine wondertje maar ook van de luxe die wij hier allemaal maar gewoon vinden. En niet te vergeten het eten. Ik vind het knap hoor wat jullie doen. Het is niet zomaar een bezoek van twee weken in zo'n land, maar jullie leven en werken er echt. En dan voor twee jaar! Petje af... Dikke knuffel, Leila

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Bas en Jeannine,

    Gefeliciteerd met de geboorte van jullie eerste kleinkind. Dat moet toch wel een heel bijzonder gevoel zijn om vanaf nu ook als opa en oma aangesproken te kunnen worden!
    Fijn dat jullie Floris over niet al te lange tijd in de armen te kunnen nemen.


    Lieve groeten, Bernd en Lidian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Bas en Jeannine,

    Gefeliciteerd met jullie eerste kleinkind! Wat fijn dat jullie binnenkort Jaap en Caat echt kunnen omhelzen met dit geluk! En dat jullie Floris vast kunnen houden. Dat is toch anders dan kijken via de media..... Wens jullie een heel goed verblijf hier en daarna ook weer een goede tijd in Wa. Veel liefs,m Anney

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi,

    Natuurlijk van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleinzoon Floris. Wat bijzonder dat jullie nu opa en oma zijn.
    En ja, inderdaad zoals anderen ook al zeggen, wat fijn om straks echt bij hen te zijn.
    Geniet ervan.

    Groetjes Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Bas en Janine,
    Van harte gefeliciteerd met jullie eerste kleinkind! Wat een prachtige boy. Ik hoorde net dat Bas gespot is in Breda. Fijn dat jullie de kleine nu echt kunnen zien en vasthouden. Geniet er allemaal van en ook de kersverse ouders.
    Groetjes
    Corien Ortonio

    BeantwoordenVerwijderen