13 mei 2012

Jong geleerd, oud gedaan


Muziek en dans nemen een belangrijke plaats in in het leven van jong en oud in Ghana.
Naast de populaire gospel- en techno-muziek is er ook –gelukkig- traditionele muziek. Bij elke ceremonie hoort muziek en dans, ook bij begrafenissen. Het hele jaar door zijn er festivals waar traditionele muziek en dans te zien en te horen zijn. Zo hebben wij in oktober van het vorig jaar het Kobine festival in Lawra bezocht (al eerder over bericht). Het is een dankfeest voor een goede oogst. Twee weken geleden bezochten we het Bong Ngo festival in Jirapa. De aanleiding is de vrucht van de dawadawaboom. Deze vrucht wordt te vroeg geplukt en dan is de opbrengst lang niet zo groot. Na het festival is het verbod op het oogsten opgeheven. De vruchten worden gefermenteerd tot een soort kruidenmengsel voor soepen en sauzen. Op dit festival zien we verschillende dansgroepen. We zijn onder de indruk van een meidengroep, die om beurten een variatie laten zien in tweetallen.  Maar de traditionele dans met schelpen en bellen blijft fascinerend.
De  traditionele muziek wordt gespeeld op drums en een xylofoon. De xylofoon is een houten instrument met een aantal hardhouten staven. Er onder hangen kalebassen als klankversterkers. Het is zowel een percussie- als een melodisch instrument. Bas heeft een kleine xylofoon van Francis gekregen. Hij wil hem leren spelen op de xylofoon en in ruil daarvoor wil Bas Francis leren te werken op de computer. Goede deal!
De kinderen uit de buurt laten zien hoe muziek en dans in hun leven een rol speelt. Ze laten het graag zien als er publiek is. Ze hebben geen enkele terughoudendheid en dansen heel serieus. Een fimpje laat zien hoe kinderen van klein tot groot aan de overkant van een cafeetje duidelijk op ons ‘nasala’s = witten' gericht laten zien wat ze kunnen op de klanken van de moderne muziek van de spot (=cafeetje). Deze week oefent buurjongen Hamdan op onze xylofoon en hij vindt het geweldig. Feiza, Filemon en Theresa kleuren op dat moment, maar kunnen op de klanken van de xylofoon niet stilzitten en showen hun danstalent. Hoe vertederend! Geniet van het filmpje (klik op een van de filmpjes, dan op logootje van You-tube rechtsonder, dan boven het filmpje op BasvanPruijssen en dan zie je alle filmpjes van ons, bovenaan  het filmpje Jong geleerd, oud gedaan).!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten