16 oktober 2011

Ons fons

De blinde studenten van de bovenbouw van de middelbare school (Wa Secondary High School) krijgen binnenkort een training om een blindegeleide stok goed te leren gebruiken. Het merendeel van de 25 studenten hebben nog nooit training gehad met een white cane, zoals ze hier heten. De studenten zijn doorgaans al tussen de 20 en 25 jaar De meesten kunnen zich zo’n stok ook niet veroorloven (ongeveer 6 euro per stok!). Tja, dan kunnen ze niet meedoen met de training. Dat is wel hard, maar zo is het hier, de mensen moeten vaak accepteren dat het is zoals het is.
Dat voelde voor ons niet goed. In goed overleg met Ismail, de resource teacher van de blinde studenten, hebben we besloten om een deel van het fonds van familie, vrienden en collega’s – voortaan ons fons - in te zetten zodat iedereen die dat wil de kans krijgt om de stok goed te leren gebruiken. De voorwaarde is wel dat ze hem ook echt gaan gebruiken. Een deel van de studenten wil liever zo onopvallend mogelijk door het leven gaan en liever niet met zo’n stok lopen die duidelijk maakt wat er aan de hand is. Dat is een keuze die ze zelf moeten maken. Blinde mensen worden hier toch nog wel als minder gezien. Soms zelfs als eng, want het is misschien wel besmettelijk?!
Enkele studenten hebben al een stok, en dan komt weer een trekje van de Ghanese volksaard naar boven. Ze kunnen zich erg tekortgedaan voelen als ze niets krijgen. We hebben ervoor gekozen om deze studenten een pak braillepapier te geven met dezelfde waarde – ook belangrijk -, wat ze kunnen gebruiken voor hun aantekeningen en huiswerk.
Een ander Ghanees gebruik is dat een belangrijk persoon aanwezig is bij dit soort zaken. Ze houden van een officiĆ«le ceremonie met toespraken van de notabelen of chiefs. Op dinsdag 11 oktober kwam de headteacher, 1,5 uur na de afgesproken tijd – ook al zo’n Ghanese gewoonte – de stokken overhandigen. De headteacher, Ismail en de studenten bij monde van Ramon (met gele zonnebril) bedankten alle lieve mensen in Nederland voor de bijdrage om dit mogelijk te maken. Ik werd geacht ook een woordje te doen. Ik heb de hoop uitgesproken dat het hen een stukje vrijheid en zelfstandigheid geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten