6 januari 2012

Een mooie tijd samen

Marthe en Wessel zijn vannacht vertrokken en nu op weg naar Breda en naar Loeka. We hebben een mooie tijd gehad samen. Nu is het weer wennen...
Het was mooi om ze Wa te laten zien en ze aan mensen voor te stellen die met ons werk en met ons leven in Wa te maken hebben. Marthe en Wessel hebben genoten van het kleuren en spelletjes doen met de kinderen in de buurt. Vooral Wessel heeft het Ghanese eten uitgeprobeerd. Ze hebben het leven in Ghana in alle geuren en kleuren in zich opgenomen. Open en onbevangen hebben ze contact gemaakt met veel mensen. Snel Ghanese gewoontes zoals het begroeten overgenomen. Dan kun je zien dat ze gewend zijn om te reizen en een nieuw land te verkennen.
Marthe heeft de brieven van haar brugklasleerlingen voor kinderen in Ghana - met een schrijfbloc en pennen erbij voor een retourbrief -  aan leerkracht Joseph in Jirapa overhandigd, na een reisje met de trotro. We zijn op visite geweest bij Erik en de kinderen van Child Support en dat was heel gezellig. Ook Ismail heeft verteld over zijn werk als Resource teacher van  de blinde studenten van Wa Senior High school.
We hebben genoten van het samen reizen. Eerst naar Mole met de bus, een belevenis. We hebben veel vogels, apen en antilopen gezien, maar ook 2 olifanten!. Voor ons voor de 3e keer toch weer een feest.  Bij Tamale verbleven we in een ecotoeristisch dorp Sognaayilli, een heuse compound als guesthouse en een tour langs vrouwen die spinnen, kuli kuli bakken (groundnut-ringen), een midwife die een baby wast, een fortuneteller (!!) en een bezoek aan de shrine waar de voorouders om hulp of advies wordt gevraagd. Ook hebben we gezien hoe een lemen huis wordt gebouwd. Daarna met de landrover over de rough road naar Nkwanta, dancing with the car noemde Agoro onze driver dat. En dat was het ook echt. Een hele ervaring, je komt op plaatsen waar je normaal niet komt. Vermoeiend en veel stof in alle gaten en kieren. Van het savannelandschap naar de het meer heuvelachtige tropische regenwoud van de Volta Region. Daar hebben we een waterval bezocht, gedanst met een groep drummers en dansers (Wessel op zijn handen!), een kente weaving dorp en een een beats-fabriek bezocht en een rondleiding gehad door een authentiek dorp Atsiekpoe aan de Lower Volta River. Een mooi beeld van Ghana. Ook echt avontuur omdat veel op Ghanese wijze anders uitpakte dan we hadden gedacht. We hebben dat samen super gedaan en koesteren de herinneringen aan deze reis. Met dank aan Agoro die het ons altijd weer naar de zin wilde maken. We hebben veel gerust, lekker gekletst, weinig gelezen, lekker gegeten, sudokuwedstrijdjes gedaan en boonanza gespeeld.
We hopen dat de terugweg voor Marthe en Wessel voorspoediger verloopt dan de heenreis en dat ze nu Casablanca hebben verlaten...

4 opmerkingen:

  1. Hallo Bas en Jeannine,

    Veel te laat hebben we op deze site gekeken waardoor we jullie eerste ervaringen van het samen zijn met Wessel en Marthe gemist hebben.
    Wat fijn dat jullie het zo goed hebben gehad met elkaar.
    Bijzonder om je kinderen te ontvangen in jullie woonomgeving die zo anders is dan een ieder gewend was, maar waar zij zich al weer helemaal thuisvoelden!!! Mooi!
    Met veel genoegen hebben we de foto’s en de bevindingen/ervaringen gelezen van jullie gezamenlijke reis.
    Je ziet al zo lang uit naar het moment om ze te begroeten en dan vliegt de tijd en voor je het weet is het al weer voorbij.
    Maar goed.., jullie kunnen de herinneringen koesteren en samen terugzien op een mooie vakantie met elkaar.

    We kregen zojuist een berichtje van M. en W. dat ze op Schiphol zijn geland. Gelukkig zonder noemenswaardige vertraging.
    Morgen komen ze Loeka ophalen. Dan zullen ze ons hun reisverhalen vertellen en hopelijk krijgen we ook nog foto’s te zien.

    Wij zullen Loeka zeker gaan missen. Het is een leuke , lieve energieke hond, met zo’n koddig koppie..

    Lieve groeten en de allerbeste wensen voor jullie in 2012, Bernd en Lidian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bas en Jeanine,
    Het is heerlijk om steeds jullie verhalen te lezen terwijl hier alles maar doorraast in het bekende Nederlandse tempo. Het zorgt voor de nodige relativering van de zaken waar we hier mee bezig zijn en ik moet zeggen dat dat een welkome en bijna noodzakelijke afwisseling is geworden. Alles gaat bij jullie over de basis van waar het eigenlijk allemaal om draait: het samenleven met mensen in een gemeenschap. Dat vind ik heel mooi om via jullie verhalen mee te krijgen. Er gaat een heel positieve sfeer van uit en dat me goed want dat betekent hopelijk dat het jullie ook goed afgaat. Zo te lezen denk ik wel dat het allemaal voldoet aan een aantal verwachtingen die jullie vooraf hadden. En tsja, hoe moet je zoiets van te voren inschatten? Ik zou het niet weten. Nu komt het wel heel direct over voor ons, maar dat komt omdat het over jullie gaat, denk ik. Het heeft lang geduurd voordat je iets van ons hoorde of zag en dat heeft alles te maken met allerlei onprettige dingen die hier speelden: een oogoperatie bij Jan met een heel vervelend 'aanloopverhaal' vooral, Yvonne die heel veel slaapproblemen heeft, ikzelf moet wisselen van werkgever waarbij ook zomaar ineens een ontslagdreiging om de hoek kwam, mijn moeder die sterk aan de sukkel raakte en nu een heupprothese heeft gekregen (erg zorgelijk). Met Pim gaat het trouwens goed. Het liep allemaal erg op en we gingen de Kerstdagen in met een volledig opgebrande motor. Nu zijn we begonnen aan de noodzakelijke recuperatie... Fantastisch dat Marthe en Wessel bij jullie zijn geweest. Dat zal wel heel emotioneel geweest zijn voor jullie allen. Ik kan dat enigszins bedenken doordat we tijdens de Kerstdagen Jan weer thuis hebben nadat hij maanden in Duitsland is geweest voor een stage bij Audi Motorsport. Morgen gaat ie weer terug voor 4 maanden. Het is heel leuk en vertrouwd om weer even dat gevoel van samen zijn te hebben. Bij jullie zal dat dan wel in een veelvoud gewerkt hebben. De dames Sjoekie, Marleen en Yvonne moesten trouwens de Breda-dagen zonder Jeannine doorbrengen en dat viel niet mee hoorde ik. Natuurlijk is het altijd mogelijk dit achteraf weer goed te maken maar dat moet Jeanine dan maar met het drietal afspreken. Veel, veel en veel en heel hartelijke groeten van Henk, ook namens Yvonne en de jongens. hloof@rmc-zvl.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat jullie zo'n leuke tijd hebben gehad samen.

    Kus van Suus

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En ik vergeet jullie helemaal een gelukkig nieuwjaar te wensen.

    dus bij deze....

    HAPPY NEW 2012!

    BeantwoordenVerwijderen