26 oktober 2012

Eid-al-Adha


Vandaag 26 oktober is het  Eid-al-Adha of  Offerfeest  of  Slachtfeest. Van de twee islamitische feesten het  belangrijkste feest.  Eid-al-Fitr ofwel het Suikerfeest  wordt gevierd na de Ramadan, de vastenmaand en wordt het kleine feest genoemd, het duurt een dag. Eid al-Adha duurt drie dagen en wordt daarom ook wel het grote feest genoemd.  Dit feest markeert het einde van de bedevaart in Mekka (Hadj) en  vindt op de tiende dag van de 12e maand plaats.  Ofschoon Eid al-Adha altijd op dezelfde dag is van de islamitische kalender  varieert de dag van de Gregoriaanse kalender elke jaar  11 dagen. De Gregoriaanse kalender is gebaseerd op de zon, de islamitische kalender op de maan.
Met het vieren van dit feest wordt herdacht dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.
Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen. Voor het Offerfeest worden de dieren onverdoofd geslacht. Onverdoofd slachten is in Europa en Nederland bij de wet verboden. Voor joden en moslims  in Nederland mag dit alleen in speciaal erkende slachthuizen.
Ook  belangrijk van zowel Eid al-Adha als Eid al-Fitr is het Eid gebed. Dit is op een bepaalde manier de gebeden opzeggen, alles in navolging van de Profeet. Er zijn wel verschillende etiquettes. De mooiste kleren worden aangetrokken en vrouwen zijn ook welkom. Rens heeft het grote Eid gebed in het Jubileepark bijgewoond (zie filmpje).
Vandaag start het voorbereiden van de maaltijden. Het delen is een belangrijk gebruik  bij het vieren van het Offerfeest. De buren hebben ons voorzien van een lekkere maaltijd. Mousa, dochter van Sakia kwam met een pak lekker sap.  Rens is na het Eidgebed uitgenodigd bij een jongeman thuis voor fufu met groundnutsoup met koeienmaag. Hij heeft het dapper geprobeerd.
Iedereen ziet er mooi uit, vrouwen met prachtige jurken en hoofddoeken. De buurtkinderen zien er allemaal op hun eid-al-adha-best uit, prachtig! Veel kinderen hebben ook nieuwe schoenern, de meisjes lakschoenen met hakjes en strikjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten