1 april 2011

Meisjes moeten ook naar school

Een van de zaken waar ik me mee ga bezighouden is, dat meisjes ook naar school moeten om een toekomst op te kunnen bouwen. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet in Ghana. Naarmate je in meer traditionele streken komt, zoals de Upper West, is dat nog een probleem. Meisjes gaan toch trouwen. Als een meisje trouwt is ze van waarde voor de familie van haar man, haar eigen familie schiet er financieel niks mee op, Er is ook een economische reden: meisjes hebben nogal wat taken thuis en ze verdienen wat met verkoop van van alles. Dat valt ook weg als een meisje naar school gaat. In sommige gebieden wordt ook gedacht dat meisjes minder slim zijn. Als meisjes een opleiding krijgen en meer zelfvertrouwen ontwikkelen zullen ze niet meer zo snel toegeven aan een traditionele huwelijk. Dat vinden Ghanezen soms niet wenselijk.
In de kleutergroepen is de verhouding jongens-meisjes gelijk, aan het einde van de basisschool zitten er nog maar een paar meisjes in de klas. Veel jonge meisjes gaan ook van school als ze vroeg zwanger worden. Het vraagt veel steun van het gezin om te voorzien in de opvang van de baby en dat is niet altijd het geval. Zo hebben we een meisje ontmoet, die zwanger is geworden van de leraar (komt best wel voor) en door haar familie is uitgestoten. Dan zit je daar als tiener met een kind, uitzichtsloos.
Om dit te voorkomen zijn er een aantal jaren geleden girls clubs georganiseerd, buiten schooltijd met elkaar en onder begeleiding over allerlei thema’s met elkaar te praten, gezondheid en sexuele voorlichting staan op het program, samen zingen, sporten en vooral door te genieten. Dit heeft zeker resultaat gehad, maar op veel plaatsen zijn ze in het slop geraakt. Nu ontstaan er genderclubs, want jongens zijn ook welkom, wil je iets veranderen dan moeten jongens ook veranderen. Als het over meidenzaken gaat en als ze zich bazig gedragen, zijn ze welkom.
In Nadowli, 40 km van Wa, zijn de meisjesclubs nog erg actief, want ze hebben een sponsor. Een keer per jaar staat heel de week in het teken van het belang van onderwijs, vooral voor meisjes en worden alle zaken genoemd die dit kunnen verhinderen. Ik heb de afsluitende ceremonie bijgewoond. Eerst zijn de meiden met muziek zingend en demonstrerend door het dorp gelopen, daarna waren er speeches, voordrachten in de vorm van gedichten, drama en dans. Het was echt een belevenis. Alle kinderen van de school eromheen. Ze schoven telkens dichterbij, waardoor we helemaal ingesloten raakten. Mooi om te zien hoe het kan werken. Het werkt motiverend om hieraan te gaan werken in Wa.

4 opmerkingen:

  1. eindelijk jullie blog ontdekt! Moest even terug naar de nieuwjaarsuitnodiging. Goed lezen is ook een vak..Ik begin nu een beeld te krijgen van de taken waarvoor jullie je gesteld zien. Dat is niet mis! Kleine stapjes maken valt niet mee voor een "doorpakker". liefs, diny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bas

    Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag.

    Heb je in Wa ook op Cup a Soup getracteerd ?

    Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Bas en Jeannine!
    Geweldig om jullie reis zo mee te mogen maken. Ik kan me voorstellen dat er ontzettend veel indrukken op jullie afkomen.

    Bas, van harte met je verjaardag. Het zal anders gevierd zijn dan voorheen.

    Groetjes, Curt Ingrid Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Jeannine en Bas, Jaha, eindelijk een bericht vanuit de Iepenbroek. Rob en Marja zijn met vakantie en zij vroegen of ik op jullie wilde letten en zo ? Sjapo voor jullie idee en instelling om op deze manier een bijdrage aan de maatschappij te leveren.Bas heeft daarenboven talent als cameraman. Prachtig. Ik blijf jullie volgen. Succes . Clemens ( buurman van Rob en Marja)

    BeantwoordenVerwijderen